How I Fixed my Loose JS1000 Whammy Bar - Jemsite
JS (Satriani Model) Ibanez Guitars Discussion about JS (Joe Satriani Model) Ibanez Guitars

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 13 (permalink) Old 01-01-2013, 03:26 PM Thread Starter
 
Join Date: Jun 2012
Location: SoCal
Posts: 10
How I Fixed my Loose JS1000 Whammy Bar

Just did a blog post on how my guitar guy fixed my loose and bothersome JS1000 Whammy BAr.-sg

if you go to personaldistortion.com you can see some pics and other details.
My guy ended up replacing the arm housing and arm assembly with a push-in Floyd Rose. The new bar has a thumb nut on top to tighten and/or loosen the bar as much as you want, and the assembly feels much more robust.-sg
personaldistortion is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 (permalink) Old 01-01-2013, 03:35 PM
Vendor
 
Rich's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Location: South Jersey
Posts: 23,954
Re: How I Fixed my Loose JS1000 Whammy Bar

This is Jemsite, they've been doing that mod here for a decade
Rich is offline  
post #3 of 13 (permalink) Old 01-02-2013, 11:07 PM Thread Starter
 
Join Date: Jun 2012
Location: SoCal
Posts: 10
Smile Re: How I Fixed my Loose JS1000 Whammy Bar

Quote:
Originally Posted by Rich View Post
This is Jemsite, they've been doing that mod here for a decade
I'm sure they have.. but when I posted the last time I got some good answers about the guy who deals Ibanez hardware & trem parts. It's a bit disappointing that the Edge Tremelo is a bit cheap if you will, it's kind of like the old S10 I used to drive, mechanics told me you could replace the alternator but the alternator design was simply bad and would break again. Cheap with hard to find parts in not a great combo for such a nice guitar. I wonder if Ibanez would ever consider just letting Floyd build them an option that they could charge $100 extra for?-sg
personaldistortion is offline  
post #4 of 13 (permalink) Old 01-02-2013, 11:20 PM
Vendor
 
Rich's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Location: South Jersey
Posts: 23,954
Re: How I Fixed my Loose JS1000 Whammy Bar

Saying the Edge is cheap will win you no friends here. There is nothing cheap about it. They chose a design for tensioning you may not like, you chose to modify it in another way, a way in which I can't stand. To each their own.
Rich is offline  
post #5 of 13 (permalink) Old 01-02-2013, 11:31 PM
 
Join Date: Dec 2000
Location: Australia
Posts: 2,556
Re: How I Fixed my Loose JS1000 Whammy Bar

I like the good-old "free" mod of tightening it.

- Pop the white plastic bushings off the whammy bar
- grab some nail polish (clear preferable, or whatever you have :P)
- paint the slots in the whammy bar. (paint the base of the slots, you want to be able to pop the bushings back in after the polish has dried)

Let the nail polish dry, and then pop the bushings back in to the whammy bar.

Enjoy the tightness till you need to do it again.


Last edited by wilch; 01-02-2013 at 11:35 PM. Reason: realised that they're called "bushings" not "washers"
wilch is offline  
post #6 of 13 (permalink) Old 01-03-2013, 12:06 AM
 
Join Date: Jan 2005
Location: Canberra, Australia
Posts: 9,026
Reviews: 120
Re: How I Fixed my Loose JS1000 Whammy Bar

Or even just use some plumbers tape on it.
LonePhantom is offline  
post #7 of 13 (permalink) Old 01-03-2013, 02:32 AM
 
Join Date: Mar 2012
Location: Stockton, CA
Posts: 977
Reviews: 15
Re: How I Fixed my Loose JS1000 Whammy Bar

Or heat them up a little.
silverctr is offline  
post #8 of 13 (permalink) Old 01-03-2013, 06:41 AM
 
Join Date: Mar 2011
Location: Portugal
Posts: 122
Re: How I Fixed my Loose JS1000 Whammy Bar

Quote:
Originally Posted by silverctr View Post
Or heat them up a little.
Best one IMHO.
AlienKarma is offline  
post #9 of 13 (permalink) Old 01-03-2013, 10:45 AM
 
Join Date: Sep 2010
Location: Nottingham England
Posts: 104
Re: How I Fixed my Loose JS1000 Whammy Bar

Did the nail varnish trick to mine the other day. Transformed the feel of the guitar. I's amazing how a loose trem can quietly creep up on you.
Marine Boy is offline  
post #10 of 13 (permalink) Old 01-03-2013, 09:24 PM
 
Join Date: Jan 2012
Location: New York
Posts: 2,510
Re: How I Fixed my Loose JS1000 Whammy Bar

Quote:
Originally Posted by personaldistortion View Post
I'm sure they have.. but when I posted the last time I got some good answers about the guy who deals Ibanez hardware & trem parts. It's a bit disappointing that the Edge Tremelo is a bit cheap if you will, it's kind of like the old S10 I used to drive, mechanics told me you could replace the alternator but the alternator design was simply bad and would break again. Cheap with hard to find parts in not a great combo for such a nice guitar. I wonder if Ibanez would ever consider just letting Floyd build them an option that they could charge $100 extra for?-sg
This is too funny... and coming from someone that had to take their guitar in to a "tech" to fix a loose trem arm... LMAO dude.... LMAO

Last edited by Swirltop; 01-04-2013 at 01:24 PM.
Swirltop is offline  
post #11 of 13 (permalink) Old 01-04-2013, 09:54 AM
 
webmaestro's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Chandler, AZ
Posts: 658
Re: How I Fixed my Loose JS1000 Whammy Bar

Hmm, I just replace the bushings (but save the old ones). I have so many extra bushings it's ridiculous. I have no idea where they all came from.
webmaestro is offline  
post #12 of 13 (permalink) Old 01-04-2013, 01:46 PM
 
Join Date: May 2009
Location: Naples, Florida
Posts: 569
Re: How I Fixed my Loose JS1000 Whammy Bar

I've been playing cheap Edge trems for about 25 years. None better IMHO.
lerxst6 is offline  
post #13 of 13 (permalink) Old 01-04-2013, 05:23 PM
 
Join Date: Oct 2009
Location: H-town, TX
Posts: 126
Re: How I Fixed my Loose JS1000 Whammy Bar

I love my cheap edges! And my cheap Lo Pros. So i went the site to see these pictures, I did not find them. But this dude says, "The Ibanez Joe Satriani signature series feature a pop in whammy bar that slips into a plastic sleeve."

Plastic sleeve? Did he mean to say Edge 3? I thought JS1000 had a Edge Pro. What's Plastic about that? The only trem I know that has any form of plastic is the edge 3
dickicker is offline  
Reply

Tags
js1000 loose whammy bar

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jemsite forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address

IMPORTANT: You will be required to activate your account so please ensure that your email address is correct.

If you do not receive your activation check your spam folder before using the CONTACT US form (at the bottom right of each page).



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Edge Pro - Loose whammy bar axes Tech: Setup, Repairs and Mods 24 03-30-2013 02:13 PM
Loose whammy arm (Original Edge) hp29 Tech: Setup, Repairs and Mods 2 04-08-2011 05:15 PM
My whammy bar is loose Avenite Tech: Setup, Repairs and Mods 11 08-23-2007 01:05 PM
Loose Whammy Bar swatguitar85 Tech: Setup, Repairs and Mods 3 10-22-2003 02:47 AM
Whammy bar is too loose and the nailpolish doesn't work Dave Goodland Tech: Setup, Repairs and Mods 9 10-28-2002 01:12 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome