Edge III to Edge Pro - Jemsite
Tech: Setup, Repairs and Mods Guitar workbench discussion such as setup, repairs, mods, installing new parts and more.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 17 (permalink) Old 02-21-2008, 08:11 PM Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: China
Posts: 3
Exclamation Edge III to Edge Pro

Hello everyone, first i want to say - if i make mistake, sorry, my english is bad

I have a Ibanez Jem555 '07 guitar with EDGE III on it.
I want to buy a EDGE-PRO tremolo, but i afraid that EDGE-PRO have a different width between basic bolts on guitar
Does anybody know EDGE-PRO dimensions? Can i retrofit it with no/minimum routing on guitar?
Tim4 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 17 (permalink) Old 02-22-2008, 05:37 AM
 
Join Date: Aug 2007
Location: Braga, Portugal
Posts: 1,335
Reviews: 4
Re: Edge III to Edge Pro

Er... Dood... Sell that 555 and buy a (real) JEM!
Crazy_Guitar is offline  
post #3 of 17 (permalink) Old 02-22-2008, 08:07 AM
Dee
 
Join Date: Nov 2005
Location: 渋谷区、東京都
Posts: 8,514
Re: Edge III to Edge Pro

Don't tell him to do that. What if he is happy with the 555? I'm sure he would buy a "real" JEM if he had the money.

Quote:
Originally Posted by Tim4 View Post
Hello everyone, first i want to say - if i make mistake, sorry, my english is bad

I have a Ibanez Jem555 '07 guitar with EDGE III on it.
I want to buy a EDGE-PRO tremolo, but i afraid that EDGE-PRO have a different width between basic bolts on guitar
Does anybody know EDGE-PRO dimensions? Can i retrofit it with no/minimum routing on guitar?
Hello.

I think it will work. Maybe try sending a private message to a member here called nuno. He has replaced EIII with EP, as far as I know.

Good luck.

And welcome to Jemsite. By the way, your English is pretty good.
Dee is offline  
post #4 of 17 (permalink) Old 02-22-2008, 08:18 AM
 
Join Date: Oct 2006
Location: Nagoya, Japan
Posts: 1,847
Re: Edge III to Edge Pro

Quote:
Originally Posted by Crazy_Guitar View Post
Er... Dood... Sell that 555 and buy a (real) JEM!
This is why people hate guitar forums. Man not everyone can even save up for a JEM777
kotornut is offline  
post #5 of 17 (permalink) Old 02-22-2008, 08:31 AM Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: China
Posts: 3
Re: Edge III to Edge Pro

Thanks guys..
----
Off. It's really hard to get old Jem7 in China, because it's very expensive and nobody want to buy Jem'08... it's really worst for 2300$ guitar.
Tim4 is offline  
post #6 of 17 (permalink) Old 02-22-2008, 08:41 AM
 
jb4674's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Fairfax, VA - USA
Posts: 4,594
Reviews: 18
Re: Edge III to Edge Pro

No need to pm nuno about the swap, here's the link to the old thread:

Edge3 Replacement Tremolo

There's nothing special you need to do in order to swap the trems unless you're going to install the locking studs (which should add about 10 minutes to the overall install). You should be able to pull off the Edge III and put the Edge Pro in there without any issues.

Jimmy
jb4674 is offline  
post #7 of 17 (permalink) Old 02-22-2008, 09:57 AM
 
Join Date: Aug 2007
Location: Braga, Portugal
Posts: 1,335
Reviews: 4
Re: Edge III to Edge Pro

All I'm stating is that I really don't think the 555 is worthy of "investing" in mods!

But hey... this is only my opinion!
Crazy_Guitar is offline  
post #8 of 17 (permalink) Old 02-22-2008, 10:07 AM
Dee
 
Join Date: Nov 2005
Location: 渋谷区、東京都
Posts: 8,514
Re: Edge III to Edge Pro

It is worthy, if all you can afford is a 555. You'd want to make it better too, wouldn't you? I would.

On the other hand, I wouldn't buy a 555 in the first place. The RG550 is the true budget JEM. That's what it was designed for.
Dee is offline  
post #9 of 17 (permalink) Old 02-22-2008, 11:44 AM
 
Join Date: Aug 2007
Location: Braga, Portugal
Posts: 1,335
Reviews: 4
Re: Edge III to Edge Pro

Quote:
Originally Posted by Dee View Post
The RG550 is the true budget JEM. That's what it was designed for.
BINGO!!!
Crazy_Guitar is offline  
post #10 of 17 (permalink) Old 02-25-2008, 03:05 AM
 
Join Date: Jun 2005
Location: Australia
Posts: 1,397
Reviews: 13
Re: Edge III to Edge Pro

By changing the trem (upgrading) doesn't this negate the whinge that most people have with the 555? I think that upgrading the trem is a wise move.

I hope it works out for you Tim.

-Wolfram
Wolfram is offline  
post #11 of 17 (permalink) Old 02-25-2008, 08:33 PM
 
Join Date: Jun 2006
Location: nashville
Posts: 785
Re: Edge III to Edge Pro

From experience, upgrading the trem for a guitar you want to keep, makes sense to me. When it comes time to sell, the upgrade seems to be worthless as all 3 JEM555's that I have upgraded the trem, did not sell as well as a stock 555. Go figure!! If you want to keep it, make it right for you.
albee1952 is offline  
post #12 of 17 (permalink) Old 05-01-2010, 12:17 AM
 
Join Date: Oct 2009
Location: Scranton, PA
Posts: 11
Re: Edge III to Edge Pro

i just bought a used '07 XPT700 Xiphos... The second i got home i ripped out the Edge III and installed an Edge Pro i had laying around. Total improvement in tone, feel, and sustain. Awesome upgrade!!
Geetarfreek82 is offline  
post #13 of 17 (permalink) Old 05-01-2010, 12:19 AM
 
Join Date: Oct 2009
Location: Scranton, PA
Posts: 11
Re: Edge III to Edge Pro

oooppss.... oh yeah, forgot to mention, absolutely no routing or modding of the instrument at all. Just take off one trem and stick the other one in!!!!! =)
Geetarfreek82 is offline  
post #14 of 17 (permalink) Old 05-04-2010, 12:54 AM
 
Join Date: Feb 2009
Location: West Sussex UK
Posts: 92
Reviews: 9
Re: Edge III to Edge Pro

If when you change the tem and it doesn't stay in tune, change the trem posts to Schaller if they use the same threads on them, this will sort out any tuning stability you come across.
longi is offline  
post #15 of 17 (permalink) Old 07-01-2010, 06:37 PM
 
Join Date: Jul 2010
Location: Bogotá D.C.
Posts: 2
Re: Edge III to Edge Pro

Well I actually investigating about this matter, I found a interesting page talking about compatibility between those tremolos digs. Which mean what type of tremolos fits well on cavity of other and not.

On that page it shows pics of the successfull and unsuccesfull cases. The only problem it's that page is wrote on Italian. Here is the link World dot Wide dot Wet dot guitarmigi.it/_Tips/CompFloyd.html (I cannot post links now)

That page shows that Edge Pro and Original Floyd Rose Fits very well on the Edge III cavity and the distance of the tremolos studs is the same. The other ibanez (Lo-edge, edge) and Schaller don't fit on the edge iii cavity.

Another think is must of ibanes guitars have 400mm radius and floyd rose is made for radius of 10'' more or less. 10'' to mm is about 250mm so, you probably gonna be a problem of buzz or death notes with ORF on Ibanez guitars, excepts JS, which use similar radius to floyd rose.

If you don't kwon what is the guitar radius, let me explain. The fingerboard is not flat, is curved from 6th to 1th strings in almost perfect circle. Image a line going from your finger board to the back of the neck and extending to the magnitude of the radius, that line is the radius naturaly. Then your fingerbord become a little section of the circle. If the radius changed, the fingerborad curvature change too.

That explain why you must probably have problems of excesive buzz or death notes with OFR. However, you can use Shim Set for Locking Saddles, it can be found in parts stores and are used to raise your floyd rose Saddles. If you use a OFR, you probably must buy a Shim Set.

The other think is the anchors of the OFR and perhaps Edge Pro are diferent to the anchors of Edge III. So you have to drill to expand the cavity of anchors. You can let the same studs of the Edge III, but I think a tremolo replacement have to reaplace everything to works fine.

I think that the Edge Pro is the best option, because it has the radius of most ibanez guitars and is more compatible, perhaps the anchors dimentions are the same.

For last, be carefull, there is a variation of Edge Pro which is or was used in JS guitars which was made to works with diferent radius. Buy the standar, no the Edge Pro of JS guitars.
duskjuan is offline  
Reply

Tags
ibanez jem , locking stud , locking studs , pro tremolo

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jemsite forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address

IMPORTANT: You will be required to activate your account so please ensure that your email address is correct.

If you do not receive your activation check your spam folder before using the CONTACT US form (at the bottom right of each page).



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
edge pro to lo pro rya JEM and Universe Guitars 54 11-11-2012 03:24 PM
edge 3 to lo pro edge hoockey Other Ibanez Guitars (including Premiums) 16 11-22-2006 04:15 AM
Can I use Edge posts with an Edge Pro?? PatrickSimsCustomShopUSA Tech: Setup, Repairs and Mods 8 10-26-2006 10:00 AM
String spacing of Edge/Lo-Pro vs Edge Pro MetalZone J-Custom, USA Custom & Prestige Ibanez Guitars 21 10-24-2006 07:59 AM
Edge III Mystery... Solved? eclecticmage Tech: Setup, Repairs and Mods 47 10-22-2006 12:08 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome