Edge3 Replacement Tremolo - Page 4 - Jemsite
Tech: Setup, Repairs and Mods Guitar workbench discussion such as setup, repairs, mods, installing new parts and more.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #46 of 367 (permalink) Old 02-04-2008, 04:48 AM
 
Join Date: Oct 2006
Location: overthere
Posts: 1,785
Re: Edge3 Replacement Tremolo

hello

i have here a ibanez proline/rg with a floyd rose ll ,i think all original(the first owner couln't chance the trem(not even the strings hahaha (joke)look at the picture.




http://img180.imageshack.us/my.php?i...oydrosexv3.jpg
brianxtr is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #47 of 367 (permalink) Old 02-04-2008, 05:43 AM
 
Join Date: Apr 2004
Location: Serbia and Montenegro
Posts: 407
Re: Edge3 Replacement Tremolo

So, edge pro then..?
pera_a777 is offline  
post #48 of 367 (permalink) Old 02-25-2008, 04:13 AM
 
Join Date: Jun 2005
Location: Australia
Posts: 1,397
Reviews: 13
Re: Edge3 Replacement Tremolo

I have a 2002 RG370 will an Edge Pro, Edge III or Edge Pro II fit? This is all doing my head in!

-Wolfram
Wolfram is offline  
post #49 of 367 (permalink) Old 02-25-2008, 06:02 AM
 
Join Date: Aug 2007
Location: Braga, Portugal
Posts: 1,335
Reviews: 4
Re: Edge3 Replacement Tremolo

Will it add anything up to this discussion if I say that I fitted my RG470 with an OFR Pro?...
Crazy_Guitar is offline  
post #50 of 367 (permalink) Old 02-29-2008, 09:45 PM
 
Join Date: Feb 2008
Location: New Jersey
Posts: 17
Re: Edge3 Replacement Tremolo

So can you retrofit a lo-pro into an edge pro route if you sand down the wings about an 1/8 of an inch? of will the tail of the trem be a problem also?
ChaosAndOrder30 is offline  
post #51 of 367 (permalink) Old 03-07-2008, 04:48 AM
 
Join Date: Mar 2008
Location: Asylum
Posts: 2
Re: Edge3 Replacement Tremolo

Quote:
Originally Posted by Wolfram View Post
I have a 2002 RG370 will an Edge Pro, Edge III or Edge Pro II fit? This is all doing my head in!

-Wolfram
My head is spinning too... My take-away from all this is that the Edge Pro is a direct replacement for the Edge III in all those cheap RG models like RG350.
85db is offline  
post #52 of 367 (permalink) Old 04-16-2008, 01:53 PM
 
Join Date: Feb 2003
Location: Berlin, Germany
Posts: 4
Re: Edge3 Replacement Tremolo

I've got another combination:
I've bought an older RG body, which has the routing for an edge or lo-pro edge. Now my question is: Will an edge pro II retrofit this routing?

Btw. the body hasn't arrived yet ;-)

Thx
FoneBone

Last edited by FoneBone; 04-16-2008 at 02:39 PM.
FoneBone is offline  
post #53 of 367 (permalink) Old 04-18-2008, 10:52 AM
 
Join Date: Feb 2003
Location: Berlin, Germany
Posts: 4
Re: Edge3 Replacement Tremolo

Quote:
Originally Posted by FoneBone View Post
I've got another combination:
I've bought an older RG body, which has the routing for an edge or lo-pro edge. Now my question is: Will an edge pro II retrofit this routing?

Btw. the body hasn't arrived yet ;-)

Thx
FoneBone
It DOESN'T retrofit!!!!
FoneBone is offline  
post #54 of 367 (permalink) Old 07-20-2008, 11:48 AM
 
Join Date: May 2008
Location: Cheltenham
Posts: 7
Re: Edge3 Replacement Tremolo

So choices to replace an Edge III are either an Edge Pro or an OFR?

Would be nice to know before forking out for a replacement bridge.
Deepsquirrel is offline  
post #55 of 367 (permalink) Old 07-20-2008, 09:52 PM
 
Join Date: Jun 2008
Location: Michigan
Posts: 179
Re: Edge3 Replacement Tremolo

Deep, The Edge Pro doesn't retrofit the Edge III cavity, your best bet is the Original Floyd Rose.
Ryan350DX is offline  
post #56 of 367 (permalink) Old 07-20-2008, 10:48 PM
 
Join Date: Jan 2005
Location: Canberra, Australia
Posts: 9,026
Reviews: 120
Re: Edge3 Replacement Tremolo

That's interesting, a number of people have said that the Edge Pro DID fit the Edge III cavity.
LonePhantom is offline  
post #57 of 367 (permalink) Old 07-21-2008, 03:56 AM
 
Join Date: Jun 2001
Location: Italia
Posts: 4,725
Re: Edge3 Replacement Tremolo

Quote:
Originally Posted by Ryan350DX View Post
Deep, The Edge Pro doesn't retrofit the Edge III cavity, your best bet is the Original Floyd Rose.
the EdgePro DOES retrofit the Edge-III:






while the Floyd Rose (and Schaller Floyd as well) does NOT retrofit:


(check the wrong knife-to-post relationship)
nuno is offline  
post #58 of 367 (permalink) Old 07-21-2008, 04:11 AM
 
Join Date: Jun 2001
Location: Italia
Posts: 4,725
Re: Edge3 Replacement Tremolo

i had the chance to make some trem-to-cavity fitting experiment lately and i ended up with the following results:


on IBANEZ EDGE-III cavity:

• Ibanez Edge into Edge-III cavity: NO

• Ibanez Lo-Pro Edge into Edge-III cavity: NO

• Ibanez Edge-Pro into Edge-III cavity: YES

• Original Floyd Rose into Edge-III cavity: YES

• Schaller Floyd Rose into Edge-III cavity: NO



on IBANEZ EDGE/LoPro EDGE cavity:

• Original Floyd Rose into Ibanez Edge/LoPro Edge cavity: YES

• Ibanez Edge-Pro into Ibanez Edge/LoPro Edge cavity: YES



on IBANEZ EDGE-PRO/EDGE-PRO II cavity:

• Ibanez Edge into Ibanez Edge-Pro/Edge-Pro II cavity: NO

• Ibanez Lo-Pro Edge into Ibanez Edge-Pro/Edge-Pro II cavity: NO

• Original Floyd Rose into Ibanez Edge-Pro/Edge-Pro II cavity: YES

• Schaller Floyd Rose into Ibanez Edge-Pro/Edge-Pro II cavity: NO



on Original FLOYD ROSE cavity:

• Ibanez Edge into Original Floyd Rose cavity: YES

• Ibanez Lo-Pro Edge into Original Floyd Rose cavity: YES

check pics HERE. sorry, italian only, but pics pretty much explain themselves

*EDIT*
gotta update the above compatibility list as to avoid readers to take wrong references.

*EDIT 2*
converted aspx to html

Last edited by nuno; 12-12-2008 at 03:24 AM. Reason: references updating + aspx to html conversion
nuno is offline  
post #59 of 367 (permalink) Old 07-21-2008, 10:20 AM
 
Join Date: Jun 2008
Location: Michigan
Posts: 179
Re: Edge3 Replacement Tremolo

Has the Edge III cavity changed over the years? or has it remainded the same?
Ryan350DX is offline  
post #60 of 367 (permalink) Old 07-21-2008, 05:42 PM
 
Join Date: May 2008
Location: Cheltenham
Posts: 7
Re: Edge3 Replacement Tremolo

I won't be needed to put a new tremolo in after all

Managed to get a preowned Prestige RG1570 (edge pro already in there obviously) for 215, only around 50 more than i would have ended up paying for an OFR or an edge pro anyway! (replacement stuff is more expensive over here)
Deepsquirrel is offline  
Reply

Tags
base plate , floyd rose , floyd rose pro , ibanez dealer , lopro trem , neck shim , pro edge , schaller trem , string lock

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jemsite forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address

IMPORTANT: You will be required to activate your account so please ensure that your email address is correct.

If you do not receive your activation check your spam folder before using the CONTACT US form (at the bottom right of each page).



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I need to find replacement tremolo studs for a Lo-TRS II, help! arilr Other Ibanez Guitars (including Premiums) 2 07-30-2006 06:48 PM
Broken ZR tremolo... Is this common?? FastRedPonyCar Other Ibanez Guitars (including Premiums) 16 06-01-2006 04:50 PM
S470DX, broken tremolo :( Steve069 Other Ibanez Guitars (including Premiums) 10 05-16-2006 03:50 PM
Just a question... - about Tremolo Bridge Height Adjustment armindo__dias Tech: Setup, Repairs and Mods 2 11-03-2001 12:20 AM
Lo-pro Edge tremolo - replacement for 555 kylemac Gear and Equipment 7 07-24-2001 06:41 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome