Edge3 Replacement Tremolo - Jemsite
<back   Jemsite > Toolbox: Setup, Repairs and Mods > Tech: Setup, Repairs and Mods
Tech: Setup, Repairs and Mods Guitar workbench discussion such as setup, repairs, mods, installing new parts and more.
 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-18-2007, 02:22 PM
digitalsubstance  is offline
Guest
 
Join Date: Jun 2007
Location: Surrey, England
Posts: 25  -  iTrader: (0)

Edge3 Replacement Tremolo


I have an Edge3 Tremolo on one of my guitars and I want to replace it with something else. It's horrible and is tarnished and never stays in tune. I don't really want to shell out on another OFR, but I was thinking a really good licensed Floyd Rose would be good. Can anybody reccommend me something?
quote
  #2  
Old 09-18-2007, 05:55 PM
Dee  is offline
 
Join Date: Nov 2005
Location: 渋谷区、東京都
Posts: 8,514  -  iTrader: (2)

Re: Edge3 Replacement Tremolo


Schaller, Gotoh, Ping. Those are 3 of the makes that I would look at.
quote
  #3  
Old 09-18-2007, 10:17 PM
LonePhantom  is offline
 
Join Date: Jan 2005
Location: Canberra, Australia
Posts: 8,995  -  iTrader: (11)
Reviews: 120

Re: Edge3 Replacement Tremolo


Gotoh all the way.
quote
 
  #4  
Old 09-19-2007, 03:42 AM
thrill74  is offline
 
Join Date: Mar 2006
Location: Vacaville, CA
Posts: 31  -  iTrader: (1)

Re: Edge3 Replacement Tremolo


Gotoh or OFR hands down.
quote
  #5  
Old 09-19-2007, 03:56 AM
nuno  is offline
 
Join Date: Jun 2001
Location: Italia
Posts: 4,725  -  iTrader: (0)

Re: Edge3 Replacement Tremolo


you must know first that ANY other trems except the Edge-Pro and Edge-Pro II will require routing works on the cavity to accomodate.
quote
  #6  
Old 09-19-2007, 05:56 AM
slash_88  is offline
 
Join Date: Oct 2006
Location: singapore
Posts: 112  -  iTrader: (0)

Re: Edge3 Replacement Tremolo


gotoh will fit the edge 3 rout. its affordable compared to the rest of the brands.
quote
  #7  
Old 09-19-2007, 06:35 AM
nuno  is offline
 
Join Date: Jun 2001
Location: Italia
Posts: 4,725  -  iTrader: (0)

Re: Edge3 Replacement Tremolo


Quote:
Originally Posted by slash_88 View Post
gotoh will fit the edge 3 rout.
you tried it? i did, and it didn't fit.
quote
  #8  
Old 09-19-2007, 08:26 PM
LonePhantom  is offline
 
Join Date: Jan 2005
Location: Canberra, Australia
Posts: 8,995  -  iTrader: (11)
Reviews: 120

Re: Edge3 Replacement Tremolo


If it doesn't fit I'm sure there's just a little bit of sanding (or dremmel to speed up the process if you have one) around the cavity to fix it.
quote
  #9  
Old 09-19-2007, 09:25 PM
thrill74  is offline
 
Join Date: Mar 2006
Location: Vacaville, CA
Posts: 31  -  iTrader: (1)

Re: Edge3 Replacement Tremolo


I've done an OFR replacement to a 350EX that was a direct drop in. Same thing with an LTD M-400, but that's a different story all together.
quote
  #10  
Old 09-19-2007, 10:11 PM
Salamander In The Sun  is offline
 
Join Date: Jan 2007
Location: Blacklick, Ohio
Posts: 859  -  iTrader: (4)

Re: Edge3 Replacement Tremolo


PING

Hands down, the best OFR copy out there. In fact, it's the only LFR to bear the Floyd Rose logo on it's baseplate.

I can attest to it's durability, I own one.
quote
  #11  
Old 09-19-2007, 11:21 PM
slash_88  is offline
 
Join Date: Oct 2006
Location: singapore
Posts: 112  -  iTrader: (0)

Re: Edge3 Replacement Tremolo


isn't the edge 3 rout the same as the edge pro 11? because your earlier post said the edge pro 2 and edge pro doesnt need routing work to retrofit an edge 3 rout. so im assuming the edge pro 2 and edge 3 sizes are the same. and my gotoh i used retrofitted mi edge pro 11 rout easily. so it should go in unless the edge 3 rout is smaller.
quote
  #12  
Old 09-20-2007, 03:52 AM
nuno  is offline
 
Join Date: Jun 2001
Location: Italia
Posts: 4,725  -  iTrader: (0)

Re: Edge3 Replacement Tremolo


Quote:
Originally Posted by slash_88 View Post
isn't the edge 3 rout the same as the edge pro 11? because your earlier post said the edge pro 2 and edge pro doesnt need routing work to retrofit an edge 3 rout. so im assuming the edge pro 2 and edge 3 sizes are the same. and my gotoh i used retrofitted mi edge pro 11 rout easily. so it should go in unless the edge 3 rout is smaller.
yep, but somehow you can't do vice versa. unluckily i forgot to take pics when i tried to fit a Gotoh in an Edge-III rout but i took one with a Schaller Floyd, which is exactly the same shape and dimensions of the Original Floyd and the Gotoh as well. it would fit dimensions-wise, but the post holes are moved too backward for the Gotoh knives to fit in. take a look...


Edge-Pro into an Edge-III rout: it fits.






Schaller (Gotoh) Floyd into an Edge-III rout: it doesn't fit.



quote
  #13  
Old 09-20-2007, 03:55 AM
nuno  is offline
 
Join Date: Jun 2001
Location: Italia
Posts: 4,725  -  iTrader: (0)

Re: Edge3 Replacement Tremolo


Quote:
Originally Posted by thrill74 View Post
I've done an OFR replacement to a 350EX that was a direct drop in.
what year? i.e. what trem there was in?
quote
  #14  
Old 09-20-2007, 04:34 AM
slash_88  is offline
 
Join Date: Oct 2006
Location: singapore
Posts: 112  -  iTrader: (0)

Re: Edge3 Replacement Tremolo


ar i see thanks for the insight nuno. interesting and edge pro can fit and edge 3 rout. by the way nuno is an edge able to fit a edge pro rout? just curious to know.
quote
  #15  
Old 09-20-2007, 06:19 AM
nuno  is offline
 
Join Date: Jun 2001
Location: Italia
Posts: 4,725  -  iTrader: (0)

Re: Edge3 Replacement Tremolo


Quote:
Originally Posted by slash_88 View Post
by the way nuno is an edge able to fit a edge pro rout?
unluckily no. the back side of the "wings" would rock against the cavity, and the string lock screws as well. take a look...

Edge into Edge-Pro cavity (JS1200CA): no fit









same thing with the Lo-Pro:

Lo-Pro into Edge-Pro cavity (JEM7VSBL): no fit




Last edited by nuno; 09-20-2007 at 06:25 AM..
quote
Reply

Tags
base plate , floyd rose , floyd rose pro , ibanez dealer , lopro trem , neck shim , pro edge , schaller trem , string lock


Thread Tools
Display Modes

Show/Hide Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Show/Hide Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I need to find replacement tremolo studs for a Lo-TRS II, help! arilr Other Ibanez Guitars (including Premiums) 2 07-30-2006 07:48 PM
Broken ZR tremolo... Is this common?? FastRedPonyCar Other Ibanez Guitars (including Premiums) 16 06-01-2006 05:50 PM
S470DX, broken tremolo :( Steve069 Other Ibanez Guitars (including Premiums) 10 05-16-2006 04:50 PM
Just a question... - about Tremolo Bridge Height Adjustment armindo__dias Tech: Setup, Repairs and Mods 2 11-03-2001 01:20 AM
Lo-pro Edge tremolo - replacement for 555 kylemac Gear and Equipment 7 07-24-2001 07:41 PM

Sitemap:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
All times are GMT -4. The time now is 02:54 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.
(c) jemsite.com
Powered by