Edge3 Replacement Tremolo - Jemsite
Tech: Setup, Repairs and Mods Guitar workbench discussion such as setup, repairs, mods, installing new parts and more.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 367 (permalink) Old 09-18-2007, 01:22 PM Thread Starter
Guest
 
Join Date: Jun 2007
Location: Surrey, England
Posts: 25
Edge3 Replacement Tremolo

I have an Edge3 Tremolo on one of my guitars and I want to replace it with something else. It's horrible and is tarnished and never stays in tune. I don't really want to shell out on another OFR, but I was thinking a really good licensed Floyd Rose would be good. Can anybody reccommend me something?
digitalsubstance is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 367 (permalink) Old 09-18-2007, 04:55 PM
Dee
 
Join Date: Nov 2005
Location: 渋谷区、東京都
Posts: 8,514
Re: Edge3 Replacement Tremolo

Schaller, Gotoh, Ping. Those are 3 of the makes that I would look at.
Dee is offline  
post #3 of 367 (permalink) Old 09-18-2007, 09:17 PM
 
Join Date: Jan 2005
Location: Canberra, Australia
Posts: 9,007
Reviews: 120
Re: Edge3 Replacement Tremolo

Gotoh all the way.
LonePhantom is offline  
post #4 of 367 (permalink) Old 09-19-2007, 02:42 AM
 
Join Date: Mar 2006
Location: Vacaville, CA
Posts: 31
Re: Edge3 Replacement Tremolo

Gotoh or OFR hands down.
thrill74 is offline  
post #5 of 367 (permalink) Old 09-19-2007, 02:56 AM
 
Join Date: Jun 2001
Location: Italia
Posts: 4,725
Re: Edge3 Replacement Tremolo

you must know first that ANY other trems except the Edge-Pro and Edge-Pro II will require routing works on the cavity to accomodate.
nuno is offline  
post #6 of 367 (permalink) Old 09-19-2007, 04:56 AM
 
Join Date: Oct 2006
Location: singapore
Posts: 112
Re: Edge3 Replacement Tremolo

gotoh will fit the edge 3 rout. its affordable compared to the rest of the brands.
slash_88 is offline  
post #7 of 367 (permalink) Old 09-19-2007, 05:35 AM
 
Join Date: Jun 2001
Location: Italia
Posts: 4,725
Re: Edge3 Replacement Tremolo

Quote:
Originally Posted by slash_88 View Post
gotoh will fit the edge 3 rout.
you tried it? i did, and it didn't fit.
nuno is offline  
post #8 of 367 (permalink) Old 09-19-2007, 07:26 PM
 
Join Date: Jan 2005
Location: Canberra, Australia
Posts: 9,007
Reviews: 120
Re: Edge3 Replacement Tremolo

If it doesn't fit I'm sure there's just a little bit of sanding (or dremmel to speed up the process if you have one) around the cavity to fix it.
LonePhantom is offline  
post #9 of 367 (permalink) Old 09-19-2007, 08:25 PM
 
Join Date: Mar 2006
Location: Vacaville, CA
Posts: 31
Re: Edge3 Replacement Tremolo

I've done an OFR replacement to a 350EX that was a direct drop in. Same thing with an LTD M-400, but that's a different story all together.
thrill74 is offline  
post #10 of 367 (permalink) Old 09-19-2007, 09:11 PM
 
Join Date: Jan 2007
Location: Blacklick, Ohio
Posts: 859
Re: Edge3 Replacement Tremolo

PING

Hands down, the best OFR copy out there. In fact, it's the only LFR to bear the Floyd Rose logo on it's baseplate.

I can attest to it's durability, I own one.
Salamander In The Sun is offline  
post #11 of 367 (permalink) Old 09-19-2007, 10:21 PM
 
Join Date: Oct 2006
Location: singapore
Posts: 112
Re: Edge3 Replacement Tremolo

isn't the edge 3 rout the same as the edge pro 11? because your earlier post said the edge pro 2 and edge pro doesnt need routing work to retrofit an edge 3 rout. so im assuming the edge pro 2 and edge 3 sizes are the same. and my gotoh i used retrofitted mi edge pro 11 rout easily. so it should go in unless the edge 3 rout is smaller.
slash_88 is offline  
post #12 of 367 (permalink) Old 09-20-2007, 02:52 AM
 
Join Date: Jun 2001
Location: Italia
Posts: 4,725
Re: Edge3 Replacement Tremolo

Quote:
Originally Posted by slash_88 View Post
isn't the edge 3 rout the same as the edge pro 11? because your earlier post said the edge pro 2 and edge pro doesnt need routing work to retrofit an edge 3 rout. so im assuming the edge pro 2 and edge 3 sizes are the same. and my gotoh i used retrofitted mi edge pro 11 rout easily. so it should go in unless the edge 3 rout is smaller.
yep, but somehow you can't do vice versa. unluckily i forgot to take pics when i tried to fit a Gotoh in an Edge-III rout but i took one with a Schaller Floyd, which is exactly the same shape and dimensions of the Original Floyd and the Gotoh as well. it would fit dimensions-wise, but the post holes are moved too backward for the Gotoh knives to fit in. take a look...


Edge-Pro into an Edge-III rout: it fits.






Schaller (Gotoh) Floyd into an Edge-III rout: it doesn't fit.



nuno is offline  
post #13 of 367 (permalink) Old 09-20-2007, 02:55 AM
 
Join Date: Jun 2001
Location: Italia
Posts: 4,725
Re: Edge3 Replacement Tremolo

Quote:
Originally Posted by thrill74 View Post
I've done an OFR replacement to a 350EX that was a direct drop in.
what year? i.e. what trem there was in?
nuno is offline  
post #14 of 367 (permalink) Old 09-20-2007, 03:34 AM
 
Join Date: Oct 2006
Location: singapore
Posts: 112
Re: Edge3 Replacement Tremolo

ar i see thanks for the insight nuno. interesting and edge pro can fit and edge 3 rout. by the way nuno is an edge able to fit a edge pro rout? just curious to know.
slash_88 is offline  
post #15 of 367 (permalink) Old 09-20-2007, 05:19 AM
 
Join Date: Jun 2001
Location: Italia
Posts: 4,725
Re: Edge3 Replacement Tremolo

Quote:
Originally Posted by slash_88 View Post
by the way nuno is an edge able to fit a edge pro rout?
unluckily no. the back side of the "wings" would rock against the cavity, and the string lock screws as well. take a look...

Edge into Edge-Pro cavity (JS1200CA): no fit









same thing with the Lo-Pro:

Lo-Pro into Edge-Pro cavity (JEM7VSBL): no fit




Last edited by nuno; 09-20-2007 at 05:25 AM.
nuno is offline  
Reply

Tags
base plate , floyd rose , floyd rose pro , ibanez dealer , lopro trem , neck shim , pro edge , schaller trem , string lock

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jemsite forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address

IMPORTANT: You will be required to activate your account so please ensure that your email address is correct.

If you do not receive your activation check your spam folder before using the CONTACT US form (at the bottom right of each page).



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I need to find replacement tremolo studs for a Lo-TRS II, help! arilr Other Ibanez Guitars (including Premiums) 2 07-30-2006 06:48 PM
Broken ZR tremolo... Is this common?? FastRedPonyCar Other Ibanez Guitars (including Premiums) 16 06-01-2006 04:50 PM
S470DX, broken tremolo :( Steve069 Other Ibanez Guitars (including Premiums) 10 05-16-2006 03:50 PM
Just a question... - about Tremolo Bridge Height Adjustment armindo__dias Tech: Setup, Repairs and Mods 2 11-03-2001 12:20 AM
Lo-pro Edge tremolo - replacement for 555 kylemac Gear and Equipment 7 07-24-2001 06:41 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome