Edge III swap for another Edge model trem? - Jemsite
All Other Guitars (including Prestige) Discussion about other Ibanez Guitars not covered in the above topics. Includes J-Custom, USA-Custom, Prestige subforum.

 1Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 40 (permalink) Old 04-21-2005, 11:08 AM Thread Starter
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 12
Edge III swap for another Edge model trem?

Got me a RG320FM amber with a cool fat looking flame pattern but after years of playing 'real' Edge and lo pro Edge model trems on my Jems and some of my other Ibanez's I am not just 100% knocked out with the Edge III. What Edge trems will retrofit the Edge III? Will the 'original' Edge? The Lo pRo Edge? Anyone know?
I still love my 'original' Edge trems...
lespaulreedsmith is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 40 (permalink) Old 04-21-2005, 12:42 PM
 
Join Date: Feb 2005
Location: Washington, DC
Posts: 500
Re: Edge III swap for another Edge model trem?

I'm also interested in knowing whether or not this is possible (although I don't have an Edge III equipped guitar).

Can you take close-up pictures of the trem, and perhaps take some measurements?

What are the anchors and studs like on an Edge III?
giannifive is offline  
post #3 of 40 (permalink) Old 04-21-2005, 12:47 PM
 
Join Date: Jul 2001
Location: Trondheim, Norway
Posts: 3,614
Re: Edge III swap for another Edge model trem?

Neither, I'm sorry to say. There was quite a discussion over this some time ago, when the Edge Pro first was introduced. A forum search should give you more answers.
The Euphor is offline  
post #4 of 40 (permalink) Old 04-21-2005, 12:48 PM
Vendor
 
Rich's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Location: South Jersey
Posts: 25,762
Re: Edge III swap for another Edge model trem?

The EDGE III is not an Edge Pro.

Expect to have some interference somewhere, but maybe not. Nobody will know until somebody trys.
Rich is offline  
post #5 of 40 (permalink) Old 04-21-2005, 01:00 PM
 
Join Date: Jul 2001
Location: Trondheim, Norway
Posts: 3,614
Re: Edge III swap for another Edge model trem?

Quote:
Originally Posted by The Euphor
when the Edge Pro first was introduced.
Didn't mean to say it was, but they were introduced in the same period when Edge Pro vs Edge swaps were talked about - then also the Edge Pro II and Edge III.

Edit: Then again...

Quote:
Originally Posted by Ibanezrulez
Edge Pro III bridge
Now, who's confused?

Last edited by The Euphor; 04-21-2005 at 01:09 PM.
The Euphor is offline  
post #6 of 40 (permalink) Old 04-21-2005, 01:33 PM
 
Join Date: Feb 2005
Location: Washington, DC
Posts: 500
Re: Edge III swap for another Edge model trem?

Quote:
Originally Posted by The Euphor
Didn't mean to say it was, but they were introduced in the same period when Edge Pro vs Edge swaps were talked about - then also the Edge Pro II and Edge III.

Edit: Then again...

Now, who's confused?
WTF?!? Look at page 86 of the new Ibanez catalog (found here: http://www.ibanez.com/catalog/IBANEZ...ECTORS_CAT.PDF). The Edge III is new for 2005. It's very similar in design to the Lo-Pro, although it appears to be of lower quality.

Looking at the close-up picture, it looks like the studs are smaller than the Edge studs. It also looks like the Edge III, and hence the trem cavity, is shorter than the Edge.
giannifive is offline  
post #7 of 40 (permalink) Old 04-21-2005, 08:47 PM
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 1,469
Re: Edge III swap for another Edge model trem?

I have an RG370DX with an Edge III and it totally rocks! I've never played on a guitar with an original Edge, so I really can't compare it to that. But it's definitely equal or greater to an EPII. From just looking at it, you can tell that it's definitely smaller than an EP/EPII so I doubt that retrofit will work. Of course, if you feel like doing a body re-route then who knows. To my knowledge, no one on this forum has posted about successfully doing such a thing.
eddyrox likes this.
lyconxero is offline  
post #8 of 40 (permalink) Old 04-21-2005, 09:11 PM
 
Join Date: Jan 2003
Location: Colorado
Posts: 1,383
Re: Edge III swap for another Edge model trem?

The question isn't if the Edge III will fit in an Edge Pro/II rout, the question is if an EDGE will fit in the same rout as the Edge III.

In other words, he wants to know if he can swap his budget trem for a good one without routing his guitar.

Mic
MicJustMic is offline  
post #9 of 40 (permalink) Old 04-21-2005, 10:31 PM
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 249
Re: Edge III swap for another Edge model trem?

Isn't the edge pro III have the same route as the edge pro II?

if this is the case, the no you can't replace the edge pro III with an original edge or a lo pro edge. I don't think you can even put an edge pro in an edge pro III's route
The Madness Here is offline  
post #10 of 40 (permalink) Old 04-21-2005, 10:44 PM
 
Join Date: Jun 2004
Location: Singapore
Posts: 36
Re: Edge III swap for another Edge model trem?

OT:

thanks for the link to the 2005 catalog
ericbaquiran is offline  
post #11 of 40 (permalink) Old 04-22-2005, 04:35 AM
 
Join Date: Jul 2001
Location: Trondheim, Norway
Posts: 3,614
Re: Edge III swap for another Edge model trem?

According to Ibanez and Rich, the Edge III is based on the original Edge (let's not call it Edge Pro III, as there is a reason why they made it based on the original Edge trem).

What does that mean? What's new and what's old design on this Edge III? It wouldn't be too much work to measure an Edge and an Edge III trem. At least that would give some approximate knowledge about the size.
The Euphor is offline  
post #12 of 40 (permalink) Old 04-23-2005, 05:11 PM
 
Join Date: Aug 2003
Location: Odense S, Denmark
Posts: 9,952
Re: Edge III swap for another Edge model trem?

Quote:
Originally Posted by lyconxero
I have an RG370DX with an Edge III and it totally rocks! I've never played on a guitar with an original Edge, so I really can't compare it to that. But it's definitely equal or greater to an EPII. From just looking at it, you can tell that it's definitely smaller than an EP/EPII so I doubt that retrofit will work. Of course, if you feel like doing a body re-route then who knows. To my knowledge, no one on this forum has posted about successfully doing such a thing.
If your observation is correct that would mean, you can't switch any of the Edge Pro bridges with each other (without modding). Nice going Ibanez .

Regards

André



fettouhi is offline  
post #13 of 40 (permalink) Old 04-24-2005, 12:25 PM
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 882
Re: Edge III swap for another Edge model trem?

I wonder is you could swap an Edge III, for an OFR. Probably not... As much as people complained about the TRS trems, at least it was easy enough to replace them, without any mods. With the new Edges, you're stuck, if you don't like them.
whatshisname is offline  
post #14 of 40 (permalink) Old 04-24-2005, 01:48 PM
 
Join Date: Jan 2003
Location: Colorado
Posts: 1,383
Re: Edge III swap for another Edge model trem?

Quote:
Originally Posted by whatshisname
I wonder is you could swap an Edge III, for an OFR. Probably not... As much as people complained about the TRS trems, at least it was easy enough to replace them, without any mods. With the new Edges, you're stuck, if you don't like them.
Not really, if you don't like them don't buy a guitar that has one.

Simply save your money and buy one with the trem you like.


Mic
MicJustMic is offline  
post #15 of 40 (permalink) Old 04-24-2005, 07:33 PM
 
Join Date: Jan 2005
Location: Blacksburg, VA
Posts: 225
Re: Edge III swap for another Edge model trem?

So exactly why did they stop making the original Edge tremolo system in the first place? Manufacturing costs, or having to pay a license fee to Floyd Rose?
Powerslave214 is offline  
Reply

Tags
edge iii trem , edge pro bridge , edge pro bridges , edge pro iii , edge trem , edge tremolo system , edge trems , equipped guitar , floyd rose , ibanez catalog , ibanez trem , locking stud , locking stud mod , locking studs , pro edge , tremolo system , trs trems

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jemsite forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address

IMPORTANT: You will be required to activate your account so please ensure that your email address is correct.

If you do not receive your activation check your spam folder before using the CONTACT US form (at the bottom right of each page).



Email Address:
OR

Log-in











Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WTB or Trade: A Chrome Edge, or swap for Cosmo Edge. clar-v-d Classified Ads: Guitars and Gear 0 11-17-2011 06:27 AM
Gotoh/Edge Pro swap? trem questions.. JackButlerGOT Tech: Setup, Repairs and Mods 3 06-04-2008 11:06 PM
Swap Jackson Trem for Edge LoPro? Codyyy Tech: Setup, Repairs and Mods 1 03-27-2007 07:02 PM
Edge Pro II swap into an Edge Pro trem??? Flame_Virtuoso_6688 All Other Guitars (including Prestige) 0 07-18-2005 06:01 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome