Has anyone ever picked up a radio station on their amp before? - Jemsite
Tech: Setup, Repairs and Mods Guitar workbench discussion such as setup, repairs, mods, installing new parts and more.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 14 (permalink) Old 03-02-2005, 01:28 PM Thread Starter
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 31
Has anyone ever picked up a radio station on their amp before?

Has anyone ever picked up a radio station on their amplifier before? Its happened to me three times that I can remember. The first time I seemed to have picked up a Mexican radio station the next couple of times it sounded like CB. Its happened with both my amps, a cheapie Peavy and a solid state Marshall. I assume it almost has to be CB or AM radio, HF ham radio usually uses the sidebands and FM takes more than just amplifying the signal to get the audio out of it. I can't remember if i had my guitar plugged in or if I just had the lead laying on the floor. Just curious to see who else this has happened to and what the conditions were (was the guitar plugged in, ect?) when it happened?
TexicanHippy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 14 (permalink) Old 03-02-2005, 01:52 PM
 
Join Date: Jan 2003
Location: Nr. Liverpool, UK
Posts: 868
Re: Has anyone ever picked up a radio station on their amp before?

Yeah, It happens to me quite ofen - a normal thing
Jammy is offline  
post #3 of 14 (permalink) Old 03-02-2005, 04:48 PM
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 403
Re: Has anyone ever picked up a radio station on their amp before?

Never happened here.....
Azrael is offline  
post #4 of 14 (permalink) Old 03-02-2005, 05:38 PM
 
Join Date: Dec 2000
Location: Canada
Posts: 4,215
Re: Has anyone ever picked up a radio station on their amp before?

It used to happen to me until i started using George L's cables, and properly shielded all the wiring in my guitar (replaced most of the wire with shielded wire). Then it stopped.
darren wilson is offline  
post #5 of 14 (permalink) Old 03-02-2005, 09:16 PM
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 398
Re: Has anyone ever picked up a radio station on their amp before?

funny you say that i was just listening to some weird song through my amp haha...
parker_fly is offline  
post #6 of 14 (permalink) Old 03-02-2005, 09:36 PM
 
Join Date: Jan 2005
Location: Champaign, IL
Posts: 129
Re: Has anyone ever picked up a radio station on their amp before?

Never had that happen soley to my amp, only while plugging in my worthless Dunlap Crybaby. The only station it would pick up was some pop garbage. That was irritating as all hell. The only cool thing was you could wah crappy music and make it sound even crappier.
RapIsNotMusic is offline  
post #7 of 14 (permalink) Old 03-03-2005, 12:38 AM
 
Join Date: Dec 2000
Location: Canada
Posts: 2,629
Re: Has anyone ever picked up a radio station on their amp before?

Used to happen all the time whenever I plugged in a guitar with active pickups :P
littlegreenman is offline  
post #8 of 14 (permalink) Old 03-03-2005, 12:48 AM
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 542
Re: Has anyone ever picked up a radio station on their amp before?

yep.. my brand new jcm 800 2203 head a week after buying it .

it scare the [email protected]#t out of me as it was jimi hendrix's all along the watch tower...

that was the only time it did it.

weird
Shep is offline  
post #9 of 14 (permalink) Old 03-03-2005, 06:17 PM
 
Join Date: Jul 2004
Location: China
Posts: 186
Re: Has anyone ever picked up a radio station on their amp before?

Does it what?

Hell, I'm thinking of putting in a dialing knob to tune other stations and get a cheapo amp & radio, all in one
AirGuitarHero is offline  
post #10 of 14 (permalink) Old 03-03-2005, 06:51 PM
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 636
Re: Has anyone ever picked up a radio station on their amp before?

Quote:
Originally Posted by RapIsNotMusic
The only cool thing was you could wah crappy music and make it sound even crappier.
this sounds waaaay too fun for me.....
Dylan7620 is offline  
post #11 of 14 (permalink) Old 03-03-2005, 07:53 PM
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 79
Re: Has anyone ever picked up a radio station on their amp before?

yeah, it's happend here as well. i have also heard truck drivers talking on their cb radios (i live close to a major highway). gives me a good laugh when it happens.
gash is offline  
post #12 of 14 (permalink) Old 03-04-2005, 01:13 AM
 
ScottB's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Pasadena, MD
Posts: 2,215
Re: Has anyone ever picked up a radio station on their amp before?

I was in a band in the '80s that used a homemade snake for cabling mics to our sound board. We used to play a club that was lined up with the approach path of the runways at BWI airport. During our first gig at this place, we kept receiving ****pit and air traffic control communications through our pa system. We narrowed it down to 2 send cables that were badly shielded.

Just recently, when I got my new JSX head set up at our rehearsal space, I made the mistake of running the footswitch cable in the same bundle as the main signal cable and effects send and return. We were able to hear cordless phone conversations and noise from remote control units. Depending on where I stood in the room, I could pickup a radio announcer speaking Russian.

Last edited by ScottB; 03-04-2005 at 01:23 AM.
ScottB is offline  
post #13 of 14 (permalink) Old 03-04-2005, 11:27 PM
 
Join Date: Nov 2001
Location: VA
Posts: 2,150
Re: Has anyone ever picked up a radio station on their amp before?

Two words: Nigel Tufnel
TAorama is offline  
post #14 of 14 (permalink) Old 03-07-2005, 04:31 AM
 
Join Date: Apr 2004
Location: Ontario, Canada
Posts: 67
Re: Has anyone ever picked up a radio station on their amp before?

I had a guitar rig that I could adjust the volume and tone to tune the radio station clearly...................then I would just put my guitar on the stand and listen to the radio while we took a break. It actually can in handy!

It just comes down to bad sheilding on the guitar or the cable and in my case..............both.
tech_dude is offline  
Reply

Tags
jimi hendrix , jsx head , nigel tufnel

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jemsite forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address

IMPORTANT: You will be required to activate your account so please ensure that your email address is correct.

If you do not receive your activation check your spam folder before using the CONTACT US form (at the bottom right of each page).



Email Address:
OR

Log-in











Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Legacy 2 amp picking up a radio station danderson Gear, Equipment, Recording & Off Topic 13 02-08-2012 10:25 AM
fs: rc-50 loop station ryrysweetiepie Classified Ads: Guitars and Gear 0 03-17-2011 12:20 PM
Guitar picked up the radio lol help? nullsys Pickups & wiring 15 05-27-2008 03:29 AM
html code for online radio station John Finn Off-topic / Miscellaneous 8 04-29-2005 05:48 PM
POD vs. J-Station - which ones better? oooo Archived Topics and Common Questions 21 02-05-2002 04:29 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome