Problem with Lo-Pro Edge - Jemsite
Tech: Setup, Repairs and Mods Guitar workbench discussion such as setup, repairs, mods, installing new parts and more.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 10-26-2017, 03:37 PM Thread Starter
Fam
 
Join Date: Jun 2017
Posts: 9
Problem with Lo-Pro Edge

Hi,

Every time I tune my JEM7V-WH (2001 model) and do a dive bomb, everything goes flat. And if I pull the bridge up after that, everything goes sharp (back to where it originally was). I have not faced this issue before. It started to happen after I had adjusted string height, so I'm guessing it could have something to do with that. What should I do?

EDIT:

I realize I wasn't being very clear. Here's an example of what happens:
-I tune the guitar normally
-Do a dive bomb
-After the bridge returns to parallel level with the body, everything has gone slightly flat
-And if I pull the bridge up, everything goes back to where it originally was (or very close to it, at least)

I purchased the guitar earlier this year, and I've had 0 issues with it thus far. Though one thing I guess I should mention; I don't think the locking screws inside the studs were tightened by the previous owner. When I adjusted the action earlier today, I was following the instructions Rich has on his site. The instructions say to loosen the locking screw. I'm pretty sure it was already loose (on both sides). I did tighten them when I was done adjusting the action, and I did not use any serious force.

Last edited by Fam; 10-26-2017 at 04:20 PM. Reason: clarification
Fam is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 10-26-2017, 04:16 PM
 
Join Date: Jan 2016
Location: 3rd Stone From the Sun
Posts: 432
Re: Problem with Lo-Pro Edge

Sounds like the knife edges of your trem may need sharpening.

IBANEZ RULES!! tech - setup

Rich'll show ya how^
Leviathus is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 10-26-2017, 07:51 PM
Vendor
 
Rich's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Location: South Jersey
Posts: 25,490
Re: Problem with Lo-Pro Edge

1. Lube first - Chapstick

2. Lockdown procedure - IBANEZ RULES!! tech - setup

only file as a last resort.
Rich is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 10-27-2017, 02:46 AM
 
Join Date: Aug 2016
Location: Valencia (Spain)
Posts: 41
Re: Problem with Lo-Pro Edge

Lock the nut screws.
vyansal is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 12-23-2017, 02:53 AM
 
Join Date: Jun 2017
Location: Arizona
Posts: 27
Re: Problem with Lo-Pro Edge

If it is not adjusted by you then you can go to where you have bought this guitar.
mixlikes is offline  
Reply

Tags
lo pro edge

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jemsite forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address

IMPORTANT: You will be required to activate your account so please ensure that your email address is correct.

If you do not receive your activation check your spam folder before using the CONTACT US form (at the bottom right of each page).



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Edge Pro Problem pwsusi Tech: Setup, Repairs and Mods 2 12-27-2013 05:28 PM
Edge Pro problem Andrimner Tech: Setup, Repairs and Mods 12 10-13-2009 03:38 PM
Edge Pro Lo/Pro Whammy Problem Eddie_V_H Tech: Setup, Repairs and Mods 8 07-06-2006 12:17 AM
Lo pro edge & Double Edge in tune problem Raffel Tech: Setup, Repairs and Mods 21 05-14-2004 08:59 AM
Wierd Lo-Pro Edge 7 problem... big problem! Jupiter Tech: Setup, Repairs and Mods 5 06-11-2003 01:43 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome