My Mesa 50/50 has arrived, but... - Jemsite
Gear, Equipment, Recording & Off Topic Gear, Equipment, and Recording discussed here. Amps, pedals, whatever.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 12 (permalink) Old 07-21-2007, 11:47 AM Thread Starter
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 36
My Mesa 50/50 has arrived, but...

It arrived today, after many complications (like getting through customs and charging me 150, those goddamn bastards ) but it's here.
Played it through my local store's Ibeanez 4*12 cab. The cleans sounded grerat! will post clips soon (probably tomorrow), but the distortion was very harsh, when plugged through the normal output. It changed when I connected the power amp to the recording output of my Mesa Studio preamp. I got a much more smoother, santana like distortion. But plugged into the normal output, it just sounded bad. What is wrong here? How can I get this kind of a sound on the normal output (because through the rec output the volume drops significantly and the cleans aren't so good)

It was the same before, when I was running my studio through my Vox AD60vt amp's efects loop, but then I thought that the cause of the problem was the lousy power amp section. Now I see, that the problem is the pMesa Studio preamp, but I don't know what is actually wrong with it. This thing is supposed to be on the level, yet when switched to distortion and ran through a power amp on the main output it really sounds the same as my Vox AD60vt modelling amp.
What should I do' Any idea of what might be wrong?
LightSeeker is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 (permalink) Old 07-21-2007, 02:10 PM
 
Join Date: Dec 2005
Location: Worcester,MA
Posts: 4,924
Re: My Mesa 50/50 has arrived, but...

Change the tubes...
Lefty Robb is offline  
post #3 of 12 (permalink) Old 07-21-2007, 03:25 PM Thread Starter
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 36
Re: My Mesa 50/50 has arrived, but...

you think that they are the problem? It is true, that they have been in there for two years, but I've heard that preamp tubes last a looong time
LightSeeker is offline  
post #4 of 12 (permalink) Old 07-21-2007, 05:47 PM
 
Join Date: Dec 2005
Location: Worcester,MA
Posts: 4,924
Re: My Mesa 50/50 has arrived, but...

The first thing I do anytime I have a bad output on anything with tubes is change em, because you know if you change em and it sounds exactly the same, its time for it to go to the amp doctor.
Lefty Robb is offline  
post #5 of 12 (permalink) Old 07-21-2007, 08:25 PM
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 340
Re: My Mesa 50/50 has arrived, but...

Quote:
Originally Posted by LightSeeker View Post
you think that they are the problem? It is true, that they have been in there for two years, but I've heard that preamp tubes last a looong time
They can last a long time, or they can die quickly for no reason at all. It's just what they do.
Martyr Machine is offline  
post #6 of 12 (permalink) Old 07-22-2007, 04:49 AM Thread Starter
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 36
Re: My Mesa 50/50 has arrived, but...

Bu isn't tube failure suppose to go in hand wit loss of high end and output and so on. I exerience neither of those. Just the harsh, solid state like distortion tha Mesa isn't known for
LightSeeker is offline  
post #7 of 12 (permalink) Old 07-22-2007, 06:58 AM Thread Starter
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 36
Re: My Mesa 50/50 has arrived, but...

Test of the rig
lo-fi URL: http://www.soundclick.com/util/getpl...d=5582011&q=lo
hi-fi URL: http://www.soundclick.com/util/getpl...d=5582011&q=hi

al done in one take, the parts are separated ba an annoying noise. The sequence is as follows: 1. clean (slightly distorted) sound from the nomral output of the preamp into the power amps, 2. clean (slightly distorted) from the recording output, 3. Overdrive channel from the normal output and 4. overdrive from the recording output.

I', really dissapointed. It's not smooth at all. What the hell is wrong?
LightSeeker is offline  
post #8 of 12 (permalink) Old 07-22-2007, 11:47 AM
 
Join Date: Mar 2007
Location: Canada
Posts: 1,525
Re: My Mesa 50/50 has arrived, but...

link does not work
shogun is offline  
post #9 of 12 (permalink) Old 07-22-2007, 11:53 AM Thread Starter
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 36
Re: My Mesa 50/50 has arrived, but...

Test of the rig
lo-fi URL: http://www.soundclick.com/util/getpl...d=5582011&q=lo
hi-fi URL: http://www.soundclick.com/util/getpl...d=5582011&q=hi

Sorry, maybe something was copied wrongly. Here's the link again (it works in my browser)
LightSeeker is offline  
post #10 of 12 (permalink) Old 07-23-2007, 03:00 PM Thread Starter
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 36
Re: My Mesa 50/50 has arrived, but...

I went to an amp tech today, he tried it out and said he loved the sound of it. "It's the thing that cuts through the live band. That's how Mesa is supposed to sound like. it's supposed to have a nasty sound. If you wanted a smooth distortion you should've picked up a marshall, which sounds fine by itslef, but gets lost completely with a live band," is what he said to me.
Fully functional or not, I still dont like that kind of distortion. It just sounds fizzy and harsh to me, and if I put the preamp through the recording output the cleans get muddy and even then the overdrive isn't as good as I wanted it to be.

I always thought that Mesa is known for their smooth santana like tones (except the rectos of course) and the sound coming from my preamp is definetely NOT that kind of sound.
"If you want to get that kind of a sound get a Triaxis," he said to me.
Is he right? Wha kind of a premap would give me those nice tones that I'm looking for?
LightSeeker is offline  
post #11 of 12 (permalink) Old 07-23-2007, 06:05 PM
 
Join Date: Mar 2007
Location: Canada
Posts: 1,525
Re: My Mesa 50/50 has arrived, but...

i wouldnt agree that santana has a smooth tone, at least not live.. IMO recto's are the ****s for lead ( on their own ).. p.s. a tube amp does not sound good at a low volume or even on its own loud... u have to be in a good room / be with a band to appreciate them.. ( talking about high gain tube amps. )

what did u mic this with
shogun is offline  
post #12 of 12 (permalink) Old 07-23-2007, 08:14 PM Thread Starter
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 36
Re: My Mesa 50/50 has arrived, but...

I miced it with an AKG 100 perception microphone.
I did play it at 15 watts almost fully opened up, it didn't sound any better actually.
LightSeeker is offline  
Reply

Tags
mesa studio preamp , power amp , power amps , preamp tube , tube amp , tube amps

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jemsite forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address

IMPORTANT: You will be required to activate your account so please ensure that your email address is correct.

If you do not receive your activation check your spam folder before using the CONTACT US form (at the bottom right of each page).



Email Address:
OR

Log-in











Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
UCEWFM and 520,560 body's for sale MESA 50/50 power amp standing8count Classified Ads: Guitars and Gear 4 12-11-2006 01:58 AM
Mesa 20/20 or 50/50 or 2:90 - The big decision bduersch Gear, Equipment, Recording & Off Topic 16 02-04-2002 04:03 AM
Putting tubes in my mesa 50/50 - My brain has seriously lost MorbidAngel Gear, Equipment, Recording & Off Topic 4 09-13-2001 04:53 PM
Cabinets and the Mesa 50/50 - I think I'm a massive tool... MorbidAngel Gear, Equipment, Recording & Off Topic 3 07-10-2001 03:12 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome