Ibanez JEM Forum banner

Różnica między RG350, RG550 i wszystkim pomiędzy

36K views 27 replies 9 participants last post by  tombrown  
#1 ·
Chcę kupić RG350 lub RG550 (jeśli uda mi się znaleźć taniego), jakie są między nimi różnice? Chcę kupić gitarę na bardziej profesjonalnym poziomie, ale nie sądzę, żebym mógł sobie na to pozwolić.

#2 ·
Kluczowe różnice są dość istotne....... z których pierwszą jest trem. Nie powiedziałeś, czy patrzysz na nową czy używaną RG350. Zakładam, że używaną. 350 było wyposażone w WIELE różnych tremów przez lata (Lo-TRS, Edge2, Edge-Pro2, Edge 3), z których wszystkie są znacznie gorsze od 2 tremów w RG550 (Original Edge lub Lo-Pro Edge) Standardowa RG550 JEST gitarą na poziomie profesjonalnym (chociaż większość graczy wymienia przetworniki V7-V8) Standardowa RG350 NIE jest gitarą na poziomie profesjonalnym. Wystarczy ulepszyć 350 do poziomu profesjonalnego, ale w standardowej formie się nie sprawdzi.

Inne różnice:

Profil szyjki: RG550- Wizard (Super Wizard 1997-2002)/ RG350 Wizard 2 (Wizard 3 dla 2011)
podstrunnica - RG550 Klon o promieniu 430 mm / RG350 Palisander o promieniu 400 mm
Przetworniki - RG550 - Ibanez V-series/ RG350 - Ibanez INF series (gorsze od serii V)
Gniazdo wejściowe - RG550 wpuszczane gniazdo typu heavy duty/ RG350 mocowanie zewnętrzne, nie heavy duty.
Sprzęt (tunery, nakrętka...itd.) RG550 Gotoh premium/ RG350 ibanez branded nie tak wytrzymałe.

Jestem pewien, że zapomniałem o kilku różnicach, ale to powinno pomóc Ci zacząć.

Ryc

#3 ·
Kluczowe różnice są dość istotne....... z których pierwszą jest tremolo. Nie powiedziałeś, czy patrzysz na nową czy używaną RG350. Zakładam, że używaną. 350 miała przez lata WIELE różnych tremolo (Lo-TRS, Edge2, Edge-Pro2, Edge 3), z których wszystkie są znacznie gorsze od 2 tremolo w RG550 (Original Edge lub Lo-Pro Edge) Stockowa RG550 JEST gitarą na poziomie profesjonalnym (chociaż większość graczy wymienia przetworniki V7-V8) Stockowa RG350 NIE jest gitarą na poziomie profesjonalnym. Wystarczy ulepszyć 350 do poziomu profesjonalnego, ale w oryginalnej formie się nie sprawdzi.

Inne różnice:

Profil szyjki: RG550- Wizard (Super Wizard 1997-2002)/ RG350 Wizard 2 (Wizard 3 dla 2011)
Podstrunnica - RG550 Klon o promieniu 430 mm / RG350 Palisander o promieniu 400 mm
Przetworniki - RG550 - seria Ibanez V / RG350 - seria Ibanez INF (gorsza od serii V)
Gniazdo wejściowe - RG550 zagłębione gniazdo lufowe o dużej wytrzymałości / RG350 mocowanie zewnętrzne, nie o dużej wytrzymałości.
Sprzęt (tunery, nakrętka...itd.) RG550 Gotoh premium / RG350 marki ibanez, nie tak wytrzymały.

Jestem pewien, że zapominam o kilku różnicach, ale to powinno wystarczyć na początek.

Ryc
Dzięki stary, to naprawdę podsumowało to dla mnie.
Jak miałbym zamienić 350 w gitarę na poziomie profesjonalnym?

#4 ·
To naprawdę zależy od roku produkcji 350........zazwyczaj koszt zrobienia tego przekroczy cenę, za jaką można kupić nieskazitelny model 550......... samo tremolo będzie kosztować blisko 200 $ lub więcej, w zależności od wyboru.

#5 ·
Istnieją również inne opcje dla 550......Jeśli nie "musisz mieć" maskownicy, RG570 i RG520 są IDENTYCZNE z 550, z wyjątkiem maskownicy i konfiguracji przetworników. Z jakiegoś dziwnego powodu (próbuję to rozgryźć od lat) 520 i 570 prawie zawsze sprzedają się za 100-150 dolarów mniej niż ich odpowiedniki 550.

#9 ·
czy edge 3s są naprawdę takie złe? o ile lepszy jest oryginalny edge?
W prawdziwym świecie......... Edge 3 może wykonywać swoją pracę, ale w żaden sposób nie jest niezawodny ani stabilny (patrz komentarz shredders powyżej). Jeśli nie zamierzasz go często używać, powinno być w porządku, ale nie polegaj na tym, że będzie długo trzymał strój. Oryginalny Edge i Lo-Pro są prawdopodobnie NAJBARDZIEJ stabilnymi i niezawodnymi tremami, jakie kiedykolwiek powstały... bez dwóch zdań. Istnieją OGROMNE różnice między ED/LP a wszystkimi "tremami wartości"

Z drugiej strony, wierzę, że Edge3 można zastąpić oryginalnym Floyd Rose, Schaller FR lub Gotoh FR..........Wszystkie bardzo dobre tremy!!

#7 ·
Cóż, nigdy nie grałem na Edge, ale mam 350, a Edge 3 może nie być tak zły, jak niektórzy mówią, ale mój uchwyt na ramię się zepsuł, przez co jest bezużyteczny. Kupuję do niego Gotoh za kilka dni, kiedy będą dostępne online. Edge jest wykonany z lepszych materiałów i ma lepsze gniazdo ramienia. Szyjka 350 jest naprawdę dobra, z doskonałym wykonaniem progów. Jest grubsza niż 550, ale wciąż ładna. Jeśli uda ci się znaleźć używaną 550 (co sprawia mi trudność), polecam ją kupić. Dwie rzeczy, które powstrzymują 350, to tremolo i przetworniki, poza tym to świetna gitara.

#10 ·
#12 ·
Zrób sobie przysługę i wybierz 550. Próbowałem drogi ulepszania i to nie to samo. Niedawno przeszedłem na Rg560, który jest taki sam jak 550, z wyjątkiem tego, że ma konfigurację ssh. Dla mnie 350 nawet się nie zbliża do 550. Dla tego, kto powiedział, że nie może znaleźć używanego RG550, mówię: szukaj na ebay, tej stronie lub w dziale używanego sprzętu Guitar Center. Zawsze wydają się mieć czarny za 399 $. W każdym razie, mam nadzieję, że to pomoże. P.S. W modelach z 2011 roku Ibanez przeszedł z Edge III na Edge Zero II

#13 ·
Zrób sobie przysługę i wybierz 550.

Próbowałem drogi ulepszania i to nie to samo. Niedawno przeszedłem na Rg560, która jest taka sama jak 550, z tym że ma konfigurację ssh. Dla mnie 350 nie zbliża się do 550.

Dla tego, kto powiedział, że nie może znaleźć używanej RG550, mówię: szukaj na ebay, tej stronie lub w dziale używanego sprzętu Guitar Center. Zawsze wydają się mieć czarną za 399$

Tak czy inaczej, mam nadzieję, że to pomoże.

P.S.

Dla modeli z 2011 roku Ibanez przeszedł z Edge III na Edge Zero II
Dzięki stary, to ma dla mnie sens.

#16 ·
Tak, wydaje się, że to model RG550 z 20. rocznicy z 97 roku w kolorze Road Flare Red.... BARDZO ładna gitara. Cena nie jest zła, ale jak powiedział Matt, można je łatwo znaleźć w lepszej cenie.

Sugeruję, abyś najpierw poszukał używanych RG570 online w GuitarCenter... wszystkie są tańsze niż RG550. A następnie wyszukaj RG550, zobaczysz oczywistą różnicę w cenie.

Radziłbym również poszukać na ebayu:

RG520
RG550
RG560
RG570
RG750
RG760
RG770

Znajdziesz wiele wspaniałych gitar w dobrych cenach. Kiedy będziesz pewny modelu, którego chcesz....wróć tutaj do Jemsite i zamieść ogłoszenie "kupię" w ogłoszeniach. Zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie chciał sprzedać Ci wysokiej jakości gitarę w świetnej cenie. Wszyscy się tu znamy i zwykle znamy nawzajem swój sprzęt. Dzięki temu powinno być łatwo znaleźć BARDZO wysokiej jakości instrument w Twoim przedziale cenowym.

Ryc

#24 ·
Cześć, mam nadzieję, że ktoś mógłby mi pomóc!

Zamierzam spróbować zbudować gitarę, kupiłem większość potrzebnych części, z wyjątkiem kilku, w tym maskownicy! Nie jestem pewien, czy korpus to RG350 czy 550?

Jak mógłbym rozpoznać różnicę? Mam również szyjkę od 550, która pasuje jak ulał, czy pasowałaby również do 350, czy to oznacza, że korpus musi być 550?

Wszelka pomoc w tej sprawie byłaby wspaniała, ponieważ nie wiem, jak założyć nowy wątek!

Dzięki, Tom!

#25 ·
Cześć Tom, Witamy na Jemsite!!

Tak, szyjka 550 pasuje do korpusu 350, ale otwory na śruby MOGĄ znajdować się w nieco innym miejscu.

Czy twój korpus jest oryginalnym korpusem Ibanez?......Jeśli tak, w kieszeni na szyję powinien znajdować się stempel informujący dokładnie, jaki to korpus.

#26 ·
Cześć i dzięki za odpowiedź!

Mam wrażenie, że gitara była już wcześniej przemalowywana i pomalowano miejsce, w którym powinien znajdować się numer modelu.

Czy jest jakaś inna duża różnica między tymi dwoma modelami, czy też osłona pickguard z jednego z modeli pasuje do obu?

Dzięki!