Ibanez JEM Forum banner
19K views 21 replies 7 participants last post by  power freak  
#1 ·
Poniższy wykres tonów:

http://www.jemsite.com/tech/img/t_pu_d97.jpg

różni się nieco od tych na oficjalnej stronie diMarzio; porównaj Evos, Supers, Breeds, FRED, Air Norton...

Cholera jasna, co to jest??? :roll:

#6 ·
Leandro said:
Ale nawet wtedy ten wykres mówi, że Tone Zone i Breed mają wysokie tony "6", a Dimarzio mówi, że to 5.
Hmmm... nie jestem tego pewien. Nie sądziłem, że przesunęli jakieś wartości aż o całą liczbę, ale nie mam tutaj w pracy moich starych katalogów. Mogę sprawdzić później wieczorem, jak wyglądały wcześniejsze numery.

Moim zdaniem opis DiMarzio jest lepszy. TZ i Breed w żaden sposób nie mają zbyt wiele wysokich tonów, moim zdaniem.

Anywho... rzucę okiem dzisiaj wieczorem i dam znać.

Później,
Jeff

#8 ·
Ok, właśnie sprawdziłem mój katalog DiMarzio z 1996 roku. Zgodnie z nim ma on następujący przewodnik po tonach.

Tone Zone 6 8 9
Breed Neck 5 7 8
Breed Bridge 6 9 8

Zgodnie z najnowszymi statystykami DiMarzio:
Tone Zone 5 8.5 8.5
Breed Neck 5 7.5 7.5
Breed Bridge 5 9 8

Myślę więc, że ZAKTUALIZOWALI go nawet o całą liczbę.

Proszę bardzo.

Później,
Jeff

#14 ·
the second eye said:
:D hej, mam dimarzio evo w mostku mojej gitary i myślę o kupnie tone zone. Czy ktoś porównywał brzmienie tych dwóch? Myślę, że evo jest trochę za mocny, ZNIEKSZTAŁCA, GDY JEST CZYSTY!
Moim zdaniem TZ nie jest tak wysoki, jest bardziej basowy i środkowy,
i brzmi goręcej. Evo brzmi zimno, nawet
z wysokim wyjściem.

#15 ·
fajny gość, dzięki :D zamierzam wstawić tone zone w mostku i może sprzedać moje evo, chcę cieplejsze brzmienie i mniej wysokich tonów, więc wezmę tone zone

p.s. czy słyszałeś kiedyś humbucker george'a lyncha screamon deamon?
ma być wersją tone zone seymoura duncana.

pps- widziałeś tone zone single coil, to byłoby całkiem fajne :D

#19 ·
To całkiem niezły wykres! Jest subiektywny, ale co tam, facet wydaje się znać na rzeczy. Chciałbym zobaczyć numer "szczytu rezonansowego". To częstotliwość, przy której przetwornik jest najsilniejszy i może wiele powiedzieć o dźwięku. Dla mnie mówi mi, jak dźwięk uderzy w wzmacniacz. Jeśli najgorętsza częstotliwość jest wyższa, to masz bardziej lodowaty, szklisty przetwornik z ostrzejszymi harmonicznymi. Jeśli jest niższa, będziesz miał gładszy, bardziej zaokrąglony dźwięk. To wciąż mylące, ponieważ drugi i trzeci szczyt mogą cię całkowicie zaskoczyć, jak w przypadku Freda lub Megadrive, ale warto to zauważyć.

Dimarzio tego nie podaje, więc jeśli wykres mówi, że średnie to "7", no cóż, 7 gdzie? Wysokie średnie, niskie średnie, ogromne, tłuste średnie dookoła, czy cienki, wah-podobny szczyt średnich? Szyjka breed brzmi jak super distortion, ale s.d. to okropny przetwornik szyjny, ponieważ ta ocena "7.5" średnich to bardzo szerokie, tłuste niskie średnie, w przeciwieństwie do breedów. Myślę, że tu wchodzą w grę opisy katalogowe, ale są one tak zorientowane na rynek, że czasami mówią więcej o byciu gwiazdą rocka niż o rzeczywistych cechach fizycznych przetworników. Więc wciąż musisz je kupić i wypróbować :)

#20 ·
variac marshall said:
Zawsze lubiłem tę metodę pokazywania wartości tonalnej przetworników. http://monkey.geog.ucsb.edu/Knight/phalanx/pickups_page.htm Pokazuje niskie i wysokie środki oraz obecność przetworników. To pokazuje wszystkie częstotliwości przetworników, a także pasek wyjściowy.
Właściwie to miałem zapytać, jak zabrałeś się do charakteryzowania niskich i wysokich środków itp. pod względem KWANTYFIKACJI tych liczb... ale widzę, że to było tylko subiektywne dla twoich uszu. Miło jest zobaczyć coś takiego dla tych, którzy lubią przetworniki SD (chociaż ja do nich nie należę). Dzięki za podzielenie się z forum. Pozdrawiam, Jeff

#21 ·
SliderJeff said:
variac marshall said:
Zawsze lubiłem tę metodę pokazywania wartości tonu przetworników
http://monkey.geog.ucsb.edu/Knight/phalanx/pickups_page.htm pokazuje niskie i wysokie tony średnie oraz obecność przetworników. pokazuje to wszystkie częstotliwości przetworników, a także pasek wyjściowy.
Właściwie to miałem zapytać, jak zabrałeś się do charakteryzowania niskich tonów średnich w porównaniu do wysokich tonów średnich itp. pod względem KWANTYFIKACJI tych liczb... ale widzę, że to była tylko subiektywna rzecz dla twoich uszu. Miło jest zobaczyć coś takiego dla tych, którzy lubią przetworniki SD (chociaż ja do nich nie należę). Dzięki za podzielenie się z forum.

Pozdrawiam,
Jeff
Jeff, masz absolutną rację, że ton jest subiektywny :wink:
Przetwornik będzie brzmiał inaczej w każdej gitarze/wzmacniaczu, przez który przechodzi.
Zatem te wykresy są naprawdę bardzo uogólnione.
Próbowałem tak wielu przetworników, że zakręciłoby ci się w głowie.
Przykładem problemu z wykresem tonu jest to, że jeśli masz bardzo jasną gitarę
i chcesz ją rozgrzać, większość wybierze modele z ciężkim basem/średnicą, problem polega na tym, że większość z nich jest mulista w większości gitar, jak duncan invader, który u mnie się nie sprawdził.

#22 ·
VOLTAGE said:
Zawsze lubiłem tę metodę pokazywania wartości tonalnej przetworników.
http://monkey.geog.ucsb.edu/Knight/phalanx/pickups_page.htm Pokazuje niskie i wysokie tony średnie oraz obecność przetworników. To pokazuje wszystkie częstotliwości przetworników, a także pasek wyjściowy.
To nie działa???? :?

Czy strona internetowa się przeniosła czy coś?

Chciałbym to zobaczyć :evil: