Ibanez JEM Forum banner

Kształty szyjek Ibanez, np. Wizard I, II, III

Tags
neck shapes
1 reading
165K views 40 replies 12 participants last post by  Soloistthree  
#1 ·
Nie jestem zbyt dobrze zorientowany w temacie gryfów Ibanez. Jest Wizard 1, Wizard II, III, widziałem super-wizard, potem chyba premium-wizard, chyba słyszałem też Prestige Wizard, ultra wizard, ultra wizard HP... Jak wypada szyjka Jem w porównaniu z nimi?

Czy ktoś mógłby wyjaśnić kształty i różnice każdego z nich? Widziałem historię gryfu Wizard na stronie Ibanez, ale to dotyczyło tylko oryginalnego Wizarda. Który gryf ma bardziej kształt C niż D? Moja pierwsza gitara Ibanez to 350 z gryfem Wizard III i był to bardziej gryf w kształcie C. Które z pozostałych gryfów Wizard mają bardziej kształt C niż D? Nigdy nie miałem w rękach prestiżowego Ibaneza z gryfem, który byłby taki sam jak Wizard III.

I co wystarczająco żenujące, nawet nie wiem, jaki gryf jest w mojej 1570. Czy to byłby Prestige Wizard? Widzę tylko dużo rozmów o tym, że Ibanez zmienia na grubsze gryfy, cieńsze gryfy... Które z nich są również w J custom?

*Szukałem też sporo, przeglądając różne wątki i informacje o Ibanez na wiki Ibanez, ale nie potrafię zwizualizować kształtu gryfu za pomocą "mm na pierwszym progu".

#2 ·
Okej, oto jak rozumiem różne gryfy (osobiście mam 3 różne typy):

Original Wizard (jak nazywasz Wizard I):

Są one w gitarach Ibanez z epoki złota, takich jak stare 5xx, 7xx itp.

Wizard 2, nie mam pojęcia.

Wizard 3: Zazwyczaj są to gryfy w gitarach wyprodukowanych w Indonezji lub Korei iirc (mój RG350EXZ to Wizard III)

Prestige Wizard: Mają one zasadniczo te same wymiary ogólne. W tym miejscu mówię, że kształty mogą być różne: Mój RG2550Z z 2012 roku ma gryf Prestige super wizard, jednak w dotyku bardziej przypomina jeden z kształtów z epoki złota (nie tak zaokrąglony jak np. wizard 3). Mój 1550 z kolei wydaje się być nieco bardziej zaokrąglony w kształcie. Teraz, jeśli spojrzysz na specyfikacje wymiarów RG2550 z 2012 roku i RG1550MZ z 2009 roku, wyglądają one tak samo, ale w dotyku są inne (przynajmniej dla mnie).

J.Custom wizard: Jest to właściwie całkiem blisko kształtu z epoki złota. Myślę, że jest nieco grubszy i nieco bardziej zaokrąglony, ale w dotyku są bardzo zbliżone.

Wizard Nitro: to gryf w modelach Iron label.

Twój 1570 (w zależności od roku) może być podobny w dotyku do mojego 1550 lub do mojego 2550. Nie mogę tego na pewno powiedzieć, ponieważ nigdy wcześniej nie dotknąłem 1570 :?

A tak przy okazji, to tylko moje zrozumienie odczuć różnych gryfów, wynikające z wypróbowywania różnych w sklepach (lub jednego z pięciu, które mam tutaj w domu).

#37 ·
Okej, oto jak rozumiem różne szyjki (osobiście mam 3 różne typy):

Original Wizard (to, co nazywasz Wizard I):

Są one w gitarach Ibanez z złotej ery, takich jak stare 5xx, 7xx itp.

Wizard 2, nie mam pojęcia.

Wizard 3: Zazwyczaj są to te na gitarach wyprodukowanych w Indo lub Korei iirc (mój RG350EXZ to Wizard III)

Prestige Wizard: Mają one zasadniczo te same ogólne wymiary. Tutaj mówię, że kształty mogą być różne: Mój RG2550Z z 2012 roku ma szyjkę Prestige super wizard, jednak w dotyku bardziej przypomina jeden z kształtów z złotej ery (nie tak zaokrąglony jak np. wizard 3). Mój 1550 jednak wydaje się być nieco bardziej zaokrąglony w kształcie. Teraz, jeśli spojrzysz na specyfikacje wymiarów dla RG2550 z 2012 roku i RG1550MZ z 2009 roku, wyglądają one tak samo, ale w DOTYKU są inne (przynajmniej dla mnie).

J.Custom wizard: To jest naprawdę blisko kształtu z złotej ery. Myślę, że jest nieco grubszy i nieco bardziej zaokrąglony, ale w dotyku są bardzo podobne.

Wizard Nitro: to szyjka w modelach Iron label.

Twój 1570 (w zależności od roku) może być podobny do mojego 1550 lub może być podobny do mojego 2550. Nie mogę tego na pewno powiedzieć, ponieważ nigdy wcześniej nie dotknąłem 1570 :?

A tak przy okazji, to tylko moje zrozumienie odczuć różnych szyjek po wypróbowaniu różnych w sklepach (lub jednego z pięciu, które mam tutaj w domu).
Wizard 2 i 3 są zasadniczo takie same, tylko większy rozmiar kieszeni w 3, mój 98 ma wizard 2

#3 ·
Dzięki! To bardzo pomaga. Zatem oryginalny wizard to "złoty wiek", o którym mówisz, czyli stare 550 i 770 i tym podobne. A prestiże mają te same wymiary, ale czasami inne kształty.

Co sprawia, że szyjka prestige jest ultra lub super. Czy to mogą być te małe różnice, o których mówisz?

Właściwie znalazłem diagram przekroju szyjek z prawdopodobnie wczesnych lat dziewięćdziesiątych, a szyjka JEM ma bardziej ten kształt C, a wizard I wygląda na bardziej płaską.

Mogę powiedzieć, że wolę czucie szyjki wizard III niż cieńsze odpowiedniki. Wygląda na to, że powinienem po prostu kupić Jema lol

#5 ·
Nie sądzę, żeby istniał skuteczny sposób klasyfikacji szyjek Ibanez. Ponieważ szyjki MIJ są wykańczane ręcznie, istnieją zauważalne różnice i pomiary na szyjkach o tej samej nazwie.

Jesse spędził sporo czasu katalogując różnice w wielu swoich szyjkach. Mam nadzieję, że tu przyjdzie i rozwinie ten temat.

GŁÓWNE różnice między typami szyjek to: grubość, szerokość i promień podstrunnicy. WizII to "zasadniczo" oryginalny wizard z promieniem 400 mm.

#15 ·
Jesse spędził sporo czasu katalogując różnice w wielu swoich gryfach. Mam nadzieję, że tu zajrzy i rozwinie ten temat.
Ponieważ rozkładałem gitary na części, mierzyłem zarówno szerokość, jak i grubość za pomocą suwmiarki cyfrowej. Istnieją dwa uogólnienia, które można generalnie zrobić.

1. Zawsze istnieje pewna zmienność w gryfach, nawet jeśli mają tę samą specyfikację.

2. Gryfy są zwykle nieco szersze i nieco grubsze niż opublikowana specyfikacja.

Ale to, co ostatecznie odkryłem, to fakt, że pomiary mówią tylko połowę historii. Rzeczywisty profil gryfu może się BARDZO zmienić i nie mieć żadnego wpływu na szerokość ani maksymalną grubość.

Moim zdaniem nowsze gryfy Wizard są bardziej w kształcie litery D niż starsze gryfy Wizard, które są znacznie bardziej w kształcie litery C. Nowe gryfy wydają się grubsze, ponieważ pod dłonią jest więcej drewna, szczególnie w pobliżu krawędzi podstrunnicy. Myślę, że nowsze Wizardy są w rzeczywistości ogromną poprawą i oferują dobrą równowagę między grubością a komfortem.

#7 ·
Ten wykres zawiera mnóstwo danych, ale nie jestem pewien, jak dokładny jest, ponieważ wydaje się, że profil szyjki Wizard został po raz pierwszy użyty w 1993 roku.

Oto moje rozumienie:

Original Wizard - to oryginalne szyjki w stylu blokowym i najcieńsze.
Grubość przy 1 progu: 17 mm
Grubość przy 12 progu: 19 mm
Promień: 430 mm
Połączenie szalikowe.
Najbardziej podatne na wypaczenia, ale najcieńsze.

Super Wizard - to 3-częściowe szyjki używane w MIJ RG w latach 1994-2002.
Grubość przy 12 progu: 20 mm (właściwie bliżej 19,5 mm)
Wciąż bardzo cienkie i bardziej stabilne.

Prestige Wizard - to pięcioczęściowe szyjki, które są dostępne w tańszych MIJ RG w obecnej ofercie Ibaneza. Nieco grubsze i szersze ze względu na pięcioczęściową konstrukcję.
Grubość przy 1 progu: 18 mm
Grubość przy 12 progu: 20 mm
Bardzo stabilne, choć nieco grubsze.

Prestige Super-Wizard HP - to najcieńsze szyjki sprzedawane obecnie przez Ibaneza, próbujące powrócić do wymiarów Original Wizard (tylko szersze).
Grubość przy 12 progu: 19 mm
Pięcioczęściowa konstrukcja - bardzo stabilna, bardzo smukła.

Wizard II - są grubsze niż szyjki Wizard i generalnie występują w średniej klasy MIK i MII RG.
Grubość przy 1 progu: 19 mm
Grubość przy 12 progu: 21 mm
Promień: 400 mm
Grubsze od przodu do tyłu niż Wizard i z węższym promieniem, co sprawia, że ​​zgięcia są nieco trudniejsze (wciąż znacznie bardziej płaskie niż Fender).

Wizard III - te same specyfikacje co Wizard II, po prostu poszerzone, aby pasowały do ​​kieszeni szyjki 58 mm w nowych gitarach.

JEM - to trudne. Profil szyjki JEM zmieniał się przez lata, chociaż Ibanez nie zmienił oficjalnych numerów, które podaje w katalogu. Oto więc numery z katalogu:
Grubość przy 1 progu: 19 mm
Grubość przy 12 progu: 21 mm

Na papierze oznacza to, że profil JEM był pierwotnie jak Wizard II, ale z bardziej płaskim promieniem.

Jednak osoby, które na nich grały, powiedzą ci, że profil JEM z biegiem lat zauważalnie się wyszczuplił do tego stopnia, że ​​jest teraz zasadniczo nie do odróżnienia od profilu Super-Wizard. W rzeczywistości kilka JEM z późnych lat 90. (zwłaszcza DBK) wydawało się po prostu szyjkami Super-Wizard.

Jeśli więc zagrasz na jednym z pierwszych JEM (LNG, DY, SK), przekonasz się, że profil szyjki jest nieco grubszy niż Wizard.

Jeśli zagrasz na jednym z JEM z połowy roku (na przykład JEM7VWH), przekonasz się, że zaczyna się nieco grubszy, ale spłaszcza się w połowie podstrunnicy, tak jak Wizard.

A jeśli zagrasz na nowym, wątpię, żebyś w ogóle poczuł dużą różnicę w stosunku do Super-Wizard HP.

Jak to skomplikowane?

#17 ·
Prestige Wizard--to są pięcioczęściowe gryfy, które występują w tańszych MIJ RG w obecnej ofercie Ibaneza. Nieco grubsze i szersze ze względu na pięcioczęściową konstrukcję.
Grubość na 1 progu: 18 mm
Grubość na 12 progu: 20 mm
Bardzo stabilny, choć nieco grubszy.
Jest też Premium Wizard, który jest taki sam jak Prestige Wizard, tylko z promieniem 400 mm zamiast 430 mm. Nie sądzę, żeby była duża różnica poza tym - z wyjątkiem może termokurczliwego plastiku wokół główki.

#23 ·
Może było asymetryczne albo coś w tym stylu.

Denerwuje mnie też trochę, że Ibanez ma nawet w linii prestige "tańsze" i "droższe" prestiże. Czy to tylko w kwestiach takich jak przetworniki czy inkrustacje? Właściwie bardziej podoba mi się inkrustacja w kropki niż inkrustacja w zęby rekina.

#24 ·
Może było to a-symetryczne albo coś w tym stylu.

Denerwuje mnie też trochę, że ibanez ma nawet w linii prestige "tańsze" i "droższe" prestiże. Czy to tylko w kwestiach takich jak przetworniki czy inkrustacje? Właściwie to bardziej podoba mi się inkrustacja w kropki niż inkrustacja w zęby rekina.
Tak jest z każdą firmą gitarową... Mam na myśli różnice cenowe między modelami Les Paul a różnymi Fender Strat (które wyglądają identycznie).

Masz prawdziwe Dimarzios w niektórych, tytanowe pręty w szyjkach niektórych itp...

#25 ·
To prawda. Po prostu nigdy nie porównywałem ibaneza z innymi producentami. Les Paul za 1500 dolarów i Les Paul za 5000 dolarów są praktycznie takie same, jeśli się na nie spojrzy.

Właściwie to bardziej podoba mi się wygląd nierzucającego się w oczy 1570 niż 2550 lub 3***.

Nie kupię nowej gitary, dopóki nie będę miał Jema. Starszego Jema, jak FP lub coś w tym stylu.

#27 ·
To prawda. Po prostu nigdy tak naprawdę nie porównywałem ibaneza z innymi producentami. Les Paul za 1500 dolarów i Les Paul za 5000 dolarów są praktycznie takie same, jeśli się na nie spojrzy.

Właściwie bardziej podoba mi się wygląd nie rzucającego się w oczy 1570 niż 2550 lub 3***.

Nie kupię nowej gitary, dopóki nie będę miał Jema. Starszego Jema, jak FP lub coś w tym stylu.
Nie wiem, stary, mam 2550 i ma w sobie pewien urok :)

#28 ·
Jeśli to ten z inkrustacjami w zęby rekina i lustrzanym pickguardem, możesz po prostu patrzeć na siebie w pickguardzie ;)

Pytanie - jaki to rok i model? Zastanawiam się, czy wyższe prestiże miały blokowane kołki i czy tylko niższe prestiże miały te nieblokowane. (Jeśli Twój jest sprzed "edge zero")

#29 ·
Jeśli to ten z inkrustacjami w kształcie zębów rekina i lustrzanym pickguardem, możesz po prostu patrzeć na siebie w pickguardzie ;)

Pytanie jednak - jaki to rok i model? Zastanawiam się, czy wyższe modele prestiżowe miały blokowane kołki i czy tylko niższe prestiżowe miały te nieblokowane. (Jeśli Twój jest przed "Edge Zero"
Podobają mi się te inkrustacje w kształcie zębów rekina. Cholera, Ibanez w zasadzie przestał je robić w tym roku i są to charakterystyczne inkrustacje Ibaneza.

Mój to 2012 RG2550Z z Edge Zero II+ZPS.

#33 ·
Nie podobało mi się EZII, może wyższe EZ jest lepsze. Zniszczyłem krawędzie noża tak szybko w moim EZII, może metal dla tańszych jest o wiele gorszej jakości.
Nie wiem, nie używam ramienia tremolo tak często, ale z mojego doświadczenia EZII lepiej trzyma strój niż EZ. Mam swoje prestiże ustawione dobrze, ale moje 350 EZII po prostu trzyma strój.

#35 ·
To dziwne. Czy model z wyższej półki nie powinien lepiej trzymać stroju?! To ten sam system z ZPS, jeśli nie lepsza nakrętka blokująca i prawdopodobnie wyższej jakości metal na krawędziach noża, czy to możliwe, że częściej używasz swoich prestiżów?
Możliwe, ale pamiętam, że kiedy wymieniłem struny w mojej 1550, nie rozciągnąłem strun wystarczająco dobrze (podczas gdy rozciągnąłem je na maksa w moich 2550, kiedy wymieniłem je w zeszłym miesiącu).

#38 ·
Wątek powrócił z zaświatów. Nikt nie odpowiedział na to pytanie, Wizard 4 JEST tym, od czego szyjka JPM wzięła swoją nazwę po jego odejściu.

Wizard 4 jest dość inny. 19,5-21,5 mm grubości (od 1 do 12 progu), ALE bardzo wąski, 42-56 mm szerokości i krótki, prawie w kształcie litery C na progach 1-5. Może być nieco szokujący dla graczy przyzwyczajonych do Wizardów, prawie grasz na krawędziach podstrunnicy na niskim i wysokim E.

Gitary z Wizard 4s:
2000-2002 RG770FM
2001 RG760FM
JCRG20 (pierwsza wersja RG8520)
JCRG3
JPM, oczywiście

Pomyśl o Wizard 4 jak o nowoczesnej szyjce Satriani z płaskim promieniem, TO JEST klimat Wizard 4.